Hoofdstad IJsland

De hoofdstad van IJsland, Reykjavik, is erg leuk om te bezoeken en een prima ‘tegenhanger’ voor al die indrukwekkende natuurschoon die je op het eiland te zien krijgt. Toch kun je ook hier genieten van natuurfenomenen; de Aurora Borealis, ofwel het Noorderlicht en in de zomer zorgt de middernachtzon voor leven in de brouwerij gedurende de nacht. In de omgeving van de stad liggen bovendien de bekende heet waterbronnen.

Reykjavik is een bijzondere stad met een gemoedelijke sfeer. Het is de meest noordeliHoofdstad IJslandjk gelegen hoofdstad ter wereld en biedt een combinatie van trendy modern en traditie en historie.
De visserij maakt al eeuwenlang een belangrijk onderdeel uit van IJsland en ook van Reykjavik. Dat merk je ook aan de IJslandse keuken en het aanbod aan restaurants in de stad. Reykjavik straalt een charmante schoonheid uit door de typische architectuur.

Hoogtepunten

De hoofdstad kent een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo zijn er een kerk en kathedraal die de moeite van een bezoek zeker waard zijn en een aantal zeer interessante musea. In het Nationaal Museum en het Cultuurhuis leer je alles over de geschiedenis van IJsland en Reykjavik; je gaat helemaal terug tot in de tijd van de Vikingen. In de Pearl, een zeer bijzonder gebouw dat door middel van met geothermisch gevulde tanks de stad van verwarming voorziet, kun je het wassenbeeldenmuseum bezoeken. Het is gevestigd in een lege watertank.

Daarnaast kun je vanuit Reykjavik ook meedoHoofdstaden aan diverse excursies. Denk bijvoorbeeld aan een excursie naar de Golden Circle (met de beroemde geiser en waterval), the Blue Lagoon, waar je lekker kunt ontspannen in de heet waterbronnen of een boottocht om walvissen te spotten. Meer informatie kun je vragen bij Upplýsingamiðstöð Ferðamála, het lokale VVV kantoor. Het is gevestigd in het centrum aan de Adalstraeti.
Verder kun je natuurlijk ook lekker gaan winkelen in de trendy winkelstraten van de hoofdstad zoals de Bankastraeti, Langavegur en Laekjargata. Ook bij het Tjörninmeer en de haven zijn diverse winkeltjes en elk weekend kun je er lekker snuffelen op de gezellig drukke Kolaportid vlooienmarkt plaats. Tip; vraag altijd om een speciale kassabon als je iets koopt, want als toerist kun je tax free shoppen! De btw die je betaalt kun je op Reykjavik Airport (met de bonnetjes!) terugvragen.