Het Noorderlicht op IJsland

Noorderlicht-IJsland

Noorderlicht IJsland

Eén van de aspecten die van IJsland zo’n speciale vakantiebestemming maken, is het noorderlicht, ook wel de Aurora Borealis genoemd. Het is een spectaculair natuurverschijnsel en iets dat je, als je het met eigen ogen gezien hebt, nooit meer vergeet!

De beste tijd om het noorderlicht te zien

Het lichtverschijnsel met de diepe kleuren is vooral te zien in de winter en bij helder weer. Hoe donkerder de omgeving is, hoe beter. Op veel plekken in IJsland heb je totaal geen last van lichtvervuiling, waardoor de kans dat je het noorderlicht kunt zien erg groot is. De beste periode om het noorderlicht waar te nemen is vanaf ongeveer eind augustus tot en met maart. Je ziet dan een felgekleurd lichtspektakel. Daarnaast kun je in juni en juli ook de middernachtszon bewonderen, want in die periode is er eigenlijk constant ‘daglicht’, ook ‘s-nachts.

In de winterperiode is de situatie juist omgekeerd; vanaf half november tot en met januari, is er in IJsland slechts vier uur zonlicht per dag. Maar ook dat is een belevenis om mee te maken; de stilte en duisternis, de dwarrelende sneeuwvlokjes en de kleurrijke hemel zijn prachtig om te ervaren.

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Aurora Borealis oftewel Noorderlicht

Aurora Borealis oftewel Noorderlicht

De zon heeft regelmatig uitbarstingen waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd. Door het magnetische veld van de aarde ontstaat er een deeltjesstroom rondom de aardbol die bij de polen versneld de atmosfeer binnendringt. Deze deeltjes bevatten veel energie die in de bovenste laag van de atmosfeer in botsing komen met zuurstof- en stikstofatomen. Deze energie wordt uiteindelijk weer vrijgegeven op grote hoogt en uitgestraald. Dit is zichtbaar in de vorm van het poollicht, ofwel noorderlicht.
Natuurlijk heb je nooit de garantie dat je het noorderlicht kunt zien tijdens je vakantie IJsland. Het is afhankelijk van de activiteit van de zon, tijdens haar elfjarige cyclus en als de hemel bewolkt is, zie je natuurlijk ook niet zo veel. Toch is het in IJsland zelden lang bewolkt en als je een mooie donkere omgeving opzoekt, heb je grote kans het noorderlicht te kunnen zien; een onvergetelijke ervaring!