Geisers IJsland

IJsland staat bekend vanwege de bijzondere natuurverschijnselen. De geisers maken daar natuurlijk ook deel van uit en een bezoek aan dit prachtige eiland is dan ook niet compleet zonder dit indrukwekkende natuurfenomeen aanschouwd te hebben.

Geiser

De Great Geyser in Haukadal

Geisers komen maar op een paar plaatsen op de aardbol voor. De beroemdste geiser ter wereld is waarschijnlijk wel de Stóri Geysir, ook wel Great Geysir genoemd, in het Haukadalur. De Great Geysir, die tot het begin van de 20e eeuw zeer actief was, staat symbool voor IJsland en is voor het land van dezelfde betekenis als de Old Faithful is voor Yellowstone in de Verenigde Staten. De Great Geysir is tegenwoordig echter slapend, maar de Strokkur geiser, ook in de vallei van Haukadalur gelegen, barst wel regelmatig uit; elke 8 à 10 minuten.

De vallei van Haukadal ligt in het westen van IJsland op een vulkanisch gebied met actieve breuklijnen. Diep in de aarde, op ongeveer duizend meter, verzamelt het oppervlakte- en grondwater dat naar beneden zakt, zich in het bassin van de geiser. De temperatuur op die diepte is echter heel hoog en het water wordt verwarmd tot een temperatuur van ruim 200 graden Celsius. Hierdoor wordt de druk steeds groter, tot het water er aan de oppervlakte uitspuit.
Het is een unieke ervaring om naar Haukadal te gaan. Je bevindt je te midden van allerlei pruttelende poelen en heet waterbaden; kortom je ervaart de activiteit van de aardeGeisers IJsland echt van dichtbij. In de vallei zijn, naast de bekende Strokkur geiser, meer dan dertig kleine geisers, pruttelende poelen en heet waterbaden. Sommige poelen zijn opengesteld voor publiek en het is heerlijk om in dat warme, heilzame water te ontspannen.

Een bezoek aan Haukadal en het aanschouwen van al deze aardse activiteit met als climax de uitbarsting van de geiser, is een fantastische ervaring!