Weer & Klimaat

Hoewel de naam doet denken aan Siberische temperaturen, is het in IJsland eigenlijk helemaal niet zo koud. Met een gemiddelde maximum zomertemperatuur van 14 °C en een minimum temperatuur van -3 °C in januari, valt het met die kou best mee. In Nederland is het in de winter vaak kouder!

Veranderlijk weerbeeldweer IJsland

Het weerbeeld in IJsland is zeer veranderlijk en ook per regio heel verschillend, het weer kan heel plotseling omslaan. Bovendien kan het door de poolwinden zowel in de winter als in de zomer, behoorlijk koud worden. Kortom, een beetje hetzelfde als in Nederland, maar dan nog extremer; op dezelfde dag kan je in IJsland te maken krijgen met zon, regen én sneeuw.

Het komt regelmatig voor dat warme lucht vanuit het zuiden richting IJsland stroomt, als dit dan in aanraking komt met het koude water en lucht van de poolzeeën en het kustgebergte, ontstaat er condensatie. Dit veroorzaakt overmatige regenval in het zuidelijke en westelijke deel van IJsland. Daartegenover staat dat dezelfde gebieden dankzij deze Golfstroom milde winters kennen en er weinig sneeuw valt.

Hoewel er op de bergtoppen op het eiland eeuwige sneeuw ligt, ben je alleen in het noordelijk deel van IJsland vrij zeker van goede wintersportomstandigheden.




Verschil tussen noordoost en zuidwest

Klimaat IJsland

Eigenlijk kan men qua weer het eiland dus in twee gebieden verdelen; het noordoosten en het zuidwesten. Hoe verder je naar het noordoosten komt, hoe beter het weerbeeld wordt. Dit komt door de eerder genoemde Golfstroom die het weerbeeld in het zuidwesten bepaald en de zogenaamde ‘regenschaduw’ van de binnenlandse ijskappen die bepalend is voor het weerbeeld in het noordoosten. Aan de zuidwestkust valt er jaarlijks ongeveer 3000 mm, terwijl er aan de noordoostkant, het Hoogland ten noorden van de Vatnajökull maar 400 mm valt. De meeste regen valt tijdens de herfst en winter.